Άλλα χημικά πίλινγκ

Άλλα χημικά πίλινγκ

Άλλα χημικά πίλινγκ

Τα χημικά πίλινγκ μπορούν να εφαρμοστούν μόνα τους ή με μεταξύ τους συνδυασμούς, αναλόγως με το περιστατικό και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι εκτός από το TCA και το μανδελικό οξύ, χρησιμοποιούμε συνδυαστικά και τα παρακάτω οξέα, σε διάφορες συγκεντρώσεις:

 

Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ (lactic acid) είναι ένα α-υδρόξυ οξύ που βρίσκει εφαρμογή σε περιπτώσεις φωτογήρανσης, λεπτών γραμμών και ρυτίδων καθώς και ξηρού και απολεπισμένου δέρματος. Τονίζει το περίγραμμα του προσώπου, βελτιώνει τον τόνο, την υφή και την φωτεινότητα της επιδερμίδας.

Έχει επίδραση στους δεσμούς των κερατινοκυττάρων, τους οποίους διασπά και ενισχύσει την παραγωγή πρωτεογλυκανών και κολλαγόνου.

 

Γλυκολικό οξύ

Το γλυκολικό οξύ (glycolic acid) αντιμετωπίζει την γήρανση και την φωτογήρανση, τις υπερμελαγχρώσεις, τις λεπτές γραμμές έκφρασης, τις δυσχρωμίες, τις φακίδες και το άτονο και τραχύ δέρμα.

Το γλυκολικό οξύ είναι το α-υδρόξυ οξύ με το μικρότερο μοριακό βάρος και μέγεθος. Συνεπώς μπορεί να διαπεράσει την επιδερμίδα ευκολότερα από όλα τα υπόλοιπα οξέα της ίδια κατηγορίας. Μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωμάτικά σε περιπτώσεις ακμής, σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης, μελασμάτων και επιφανειακών ουλών ή επίμονων ρυτίδων.

Η δράση του βασίζεται στο γεγονός ότι διασπάει τους δεσμούς στα κερατινοκύτταρα και αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς των ινοβλαστών, διεγείροντας την παραγωγή πρωτεογλυκανών και κολλαγόνου στο χόριο του δέρματος, ενισχύοντας παράλληλα την ενυδάτωσή του.

 

Πυροσταφυλικό οξύ

Το πυροσταφυλικό οξύ (pyruvic acid) εφαρμόζεται σε περιπτώσιες ακμής, σμηγματορροϊκής δερματίδας, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση των σημαδιών ακμής και των μεταφλεγμονωδών υπερμελαγχρώσεων.

Το πυροσταφυλικό οξύ είναι το πιο απλό από τα α-κέτο οξέα. Είναι λιγότερο υδρόφιλο από το γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ και επομένως έχει μεγαλύτερη διεισδυτική ικανότητα σε όλο τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα.

Έχει βακτηριοστατική δράση και μειώνει την συνοχή των κερατινοκυττάρων, μειώνοντας το pH σε θυλακικό επίπεδο. Εμποδίζει, έτσι, την παραγωγή σμήγματος και μειώνει την λιπαρότητα των ακνεϊκών δερμάτων.

 

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ (salicylic acid) εφαρμόζεται σε περιστατικά ακμής, στην πρόληψη ακμής σε λιπαρά δέρματα, ροδόχρου ακμής, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, καθώς και σε σπυράκια, φραγμένους πόρους και υπερκεράτωση.

Πρόκειται για ένα β-υδρόξυ οξύ με χαμηλή υδρόφιλη ικανότητα, που διεισδύει βαθύτερα και καταστρέφει τα προβληματικά κερατινοκύτταρα. Παράλληλα, αποφράσσει τους πόρους και έχει αντιβακτηριακή δράση ενάντια στην ακμή, χωρις να προκαλεί ερεθισμούς. Επειδή μειώνει το μέγεθος των πόρων, βοηθά στην πρόληψη της απόφραξής τους σε λιπαρά δέρματα, βελτιώνοντας, έτσι, την ταχύτητα της κυτταρικής ανάπτυξης.


 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.