Τι συμβαίνει όταν παθαίνω έγκαυμα από τον ήλιο;

Ηλιακό έγκαυμαΤι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Το δέρμα είναι ένας ορατός δείκτης υγείας και αυτό το κάνει ένα καλό αντικείμενο για τη μελέτη αντιδράσεων που απειλούν την υγεία, όπως η φλεγμονή. Ένα από τα πιο εμφανή παραδείγματα της φλεγμονώδους διαδικασίας είναι το ηλιακό έγκαυμα. Η έκθεση στον ήλιο, που τόσο πολύ μας αρέσει γιατί μας δίνει αυτό το τόσο ωραίο χρώμα και φαινομενικά την ωραία εικόνα του δέρματος, μπορεί να δημιουργήσει μια φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα.

Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία θέτει σε λειτουργία τις άμυνες των κυττάρων κάτω από το δέρμα. Οι ακτίνες UVB επιτίθενται στα ζωντανά κύτταρα της επιδερμίδας. Οι ακτίνες UVA, που είναι ισχυρότερες και εισχωρούν βαθύτερα, επιτίθενται στις δομές μέσα στο χόριο, και μεταξύ άλλων, στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Πολύ γρήγορα, πριν καν το δέρμα αρχίσει να κοκκινίζει, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να δώσουν περισσότερο οξυγόνο και αμυντικά λευκά αιμοσφαίρια στο χόριο και την επιδερμίδα. Νερό από το αίμα που κυκλοφορεί, διαρρέει τον περιβάλλοντα ιστό, προκαλώντας πρήξιμο μέσα στην επόμενη μια ώρα. Τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων απελευθερώνουν επίσης φλεγμονώδεις πρωτεϊνες που ονομάζονται κυτοκίνες.

Η φλεγμονώδης αντίδραση διεγείρει πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που βλάπτουν το δέρμα προκαλώντας φωτογήρανση. Συχνά, αυτές οι αντιδράσεις είναι το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει με τη φυσική γήρανση, αλλά η αλλαγή που προκύπτει κάνει το δέρμα να δείχνει ηλικιωμένο πριν την ώρα του.

Συνεπώς, είναι απαραίτητη η χρήση ισχυρών και ποιοτικών αντιηλιακών προϊόντων και η σωστή εφαρμογή τους.

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς τον ήλιο, αλλά θέλετε το ηλιοκαμμένο χρώμα στο δέρμα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε το Spray tan.


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.